Tuloksekasta kiinteistökauppaa, asiantuntemusta ja loistavaa Newsec-henkeä kaikissa markkinaolosuhteissa

Missä mennään kiinteistömarkkinassa Esa Pentikäinen, Head of Commercial Brokerage?

Newsecin myyntitiimit ovat iskussa ja luottamus kiinteistösijoituksiin on kova. Inflaatiosuoja ja vakaa kassavirta kiinnostaa.

”Meillä on mielenkiintoisia projekteja lähdössä markkinaan ja uskon, että kauppaa tehdään normaaliin tahtiin viimeistään toisella kvartaalilla. Newsec on tehnyt Suomessa viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä yli 70 kauppaa kaikissa sektoreissa koko Suomessa ja uskon, että kokenein ja motivoitunein neuvonantaja pärjää. Kaikkea sitä Newsec on, ja lisäksi työskentely kanssamme on hauskaa”, pohtii Esa Pentikäinen.

Vuosi 2023 on kääntynyt jo helmikuun puolelle, mutta millainen oli vuosi 2022?

Vuosi starttasi erinomaisesti. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana teimme toistakymmentä transaktiota ja useita vuokrauksia etenkin kuumissa asunto-, yhteiskunta- ja light industrial -logistiikkasegmenteissä. Varovaisuutta ilmeni Ukrainan sodan alettua, mutta aktiivisuus jatkui melko normaalina kesälomakauteen asti. Elokuussa uusia projekteja käynnisteltiin ja pitchattiin vaikka vaikeudet mm. asuntokauppojen loppuunsaattamiseksi oli jo huomattu kesken jääneiden projektien myötä. Loppuvuodesta kauppatahti hiipui ja osa prosesseista siirtyi, mutta kauppoja tehtiin myös viime vuoden viimeisinä viikkoina.

”Mielestäni ostajat ja myyjät löysivät kyllä toisensa hinnan puolesta, mutta kohteiden rahoittaminen oli etenkin loppuvuonna haastavaa”, toteaa Pentikäinen.

Kiinteistöalan trendit vaihtuvat ja markkina muuttuu – jännittääkö meneillään oleva muutos, Kari Kervinen, Director?

Muutokset markkinassa ja toimintaympäristössä ovat normaali osa kiinteistöalan evoluutiota. 1990-luvun lama, IT-kupla ja finanssikriisi ovat kaikki opettaneet uusia käytäntöjä, aikaansaaneet innovaatioita ja luoneet uutta bisnestä. Trendien ja regulaation muuttuessa myös tilakäyttäjien tarpeet muuttuvat. Investorit, varsinkin kansainväliset, tulevat ja menevät. Uusia menestystarinoita luodaan. Toistaiseksi merkittävin muutos nähtiin 2000-luvun alkupuolella, jolloin suomalainen kiinteistömarkkina kansainvälistyi. Nyt käsillä on ensisijaisesti rahoitusmarkkinoiden muutos, johon liittyy oleellisesti kiinteistövarallisuuden uudelleenhinnoittelu.

”Olen nähnyt nämä vuodet eri rooleissa niin rakennuttajan, kaupan keskusliikkeen, rahaston, kuin neuvonantajan näkökulmista. Tämä kokemus ulosmitataan nykyisessä turbulenssissa, jossa asiakkaat kaipaavat valistuneita neuvoja ja näkökulmia alkaneeseen vuoteen. Parasta roolissani projektinluojana on tekemisen meininki, joka välittyy läpi Newsecin. On harvinaista kohdata tällainen yhteishenki. Tämä antaa avaimet luoda aitoa lisäarvoa asiakkaalle”, miettii Kari Kervinen, Director.