Kiinteistötransaktiot toisella neljänneksellä

Poikkeuksellisen hiljainen ensimmäinen vuosipuolisko

Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoiden aktiivisuus pysyi toisella vuosineljänneksellä poikkeuksellisen alhaisena. Newsecin rekisteröimiä transaktioita toteutettiin 40 kappaletta, kun edellisten viiden vuoden toisen neljänneksen keskiarvo on 76 kappaletta. 

Kiinteistösijoitusmarkkinat hidastuivat vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä, kun korkotason nousu ja hinnoitteluympäristön muutos alkoivat rajoittamaan toteutuneita kauppoja. Taltuttaakseen inflaatiota Euroopan Keskuspankki on nostanut ohjauskorkoja 450 peruspistettä vuoden aikana.

Nopea korkojen nousu on näkynyt kiinteistömarkkinoilla läpi vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon. Aktiviteetti kiinteistömarkkinassa on kuitenkin lisääntynyt toisella neljänneksellä ja neljänneksen loppua kohden. Kesäkuun kiinteistökaupan volyymi oli noin 450 miljoonaa euroa, joka päihittää koronavuoden kesäkuun 320 miljoonaa euroa, mutta jää alle viimeisen viiden vuoden noin miljardin euron keskiarvosta.

Toisen vuosineljänneksen kiinteistökaupanvolyymi oli noin 920 miljoonaa euroa ja vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon volyymi oli noin 1,5 miljardia euroa. Edellisten viiden vuoden keskiarvo toisella neljänneksellä on noin 1,7 miljardia euroa ja noin 3,5 miljardia euroa ensimmäisellä vuosipuoliskolla.   

Toisen neljänneksen merkittävimpiä kauppoja olivat KKR:n yli 1 200 asunnon portfolion osto Kruunuasunnoilta ja NREP:n yli 17 000 neliömetrin toimistokiinteistön osto Keilaniemestä Espoosta.

Suurimmat segmentit kaupankäyntivolyymin mukaisesti toisella neljänneksellä olivat asunnot 495 miljoonalla eurolla, yhteiskuntakiinteistöt 154 miljoonalla eurolla ja teollisuus ja logistiikka 99 miljoonalla eurolla.

Newsec odottaa aktiviteetin kiinteistömarkkinoilla kasvavan
Sijoittajat ovat edelleen olleet valikoivia kohdistaessaan uutta pääomaa kiinteistösijoituksiin. Inflaatio on kuitenkin lähtenyt laskuun ja ohjauskorko on joko huipussaan tai lähellä sitä. Sumu hälvenee markkinoilla ja ennakoitavuus paranee vuoden loppua kohti, joka aktivoi sijoittajia. Lisäksi myyntipuolen odotetaan lähentyvän kiinteistöjen hintaodotuksissa ostopuolta, vaikkakin hitaasti. Newsec odottaa vuoden toisesta vuosipuoliskosta aktiivisempaa kuin ensimmäisestä.

Kiinteistötransaktioiden määrä todennäköisesti ei lähene edellisten vuosien keskiarvoja korkeiden rahoituskustannusten aikana. Suomi pysyy kuitenkin houkuttelevana maana sijoittajille ja kotimaisten investorien aktiivisuuden odotetaan paranevan entisestään, kun lainakustannukset alkavat laskea.

Tarkemmat tiedot segmenttikohtaisesta kehityksestä vuoden toiselta neljännekseltä on ladattavissa oheisista liitteistä.

Ladattavat segmenttiraportit tarjoavat perustiedot edellisen vuosineljänneksen kiinteistömarkkinasta. Yksityiskohtaisempia tietoja segmentti- ja osamarkkinakohtaisesti on saatavilla Newsecin tilattavista markkinakatsauksista. Newsec tarjoaa markkinoiden laajimman markkinainformaation asunnoista, toimistoista ja logistiikasta. Tutustu tarkemmin täältä tai ota yhteyttä markkinakatsaukset@newsec.fi.

Lisätietoja

Valtteri Vuorio Head of Research, Newsec Advisory in Finland +358 40 705 3093